Posted on

Ruokolahti NOME-Bhunt test

Luka aloitti koekautensa erinomaisella suorituksella Ruokolahden kokeessa. Vain se pupu jäi jälleen kerran jäljen päähän…

Koe oli varsin helpossa maastossa – suhteellisen avointa rantaa sekä kangasmetsää. Tämä näkyi ohjauksen vaativuudessa (uiden eikä missään nimessä rantaa pitkin), markkeerausten pituudessa (yli 50 m kaksoismarkkeeraus veteen) sekä hakuruudun koossa (todella iso). Hakuruudun erikoisuutena oli kyyhky, jonka nostaminen oli kynnyskysymys muutamalle koiralle. Lukalla otteet kyyhkyn kanssa olivat vähän ronskit, mutta ehjänä se tuli perille asti.

Hyvä koekauden avaus, josta ainoana harmina oli pupun jääminen metsään – jälki ei vain tahtonut sattua ilmavainulla viuhtovan flätin nenään. Eli tuloksena loppupelissä uran kolmas ALO2.

Lukan koepöytäkirja

Luka started his hunt test season with an excellent performance at the Ruokolahti hunt test. Only the rabbit remained at the end of the scent trail once again…

The terrain of the test was relatively easy – fairly open water and clear pine forest. This was then compensated with the challenging guided retrieve (the dog had to swim and was not allowed to go by the shore), the length of the marks (over 50 metre double into water) and the size of the free search area (really big). The specialty in the free search area was the pigeon, which a few dogs refused to pick up. Luka was a bit rough with the pigeon, but returned it to hand intact.

A good start to the season, except for the rabbit that was left in the forest. For some reason the fast moving air-scenting flatcoat didn’t catch a good enough wiff… So in the end, Luka got his career’s third second prize in beginners class.

Luka’s evaluation